Gert Reypens team
Blog Blog

Blog

Het aankoopproces van een woning in Spanje

Het aankoopproces van een woning in Spanje
17 okt ·

Denk je er aan om een woning aan te kopen in Spanje? Dan is het belangrijk dat je optimaal voorbereid bent. Gert Reypens Team by Keller Williams staat voor jou klaar met advies en tips om jou doorheen het ganse aankooproces, in jouw eigen taal, te begeleiden.

Het Spaanse aankoopproces kunnen we onderverdelen in verschillende fases. In wat volgt worden deze summier samengevat:

FASE 1: bezichtigingsfase
De eerste stap is om een weloverwogen keuze te maken in het ruime aanbod dat in Spanje voorhanden is. Het budget dat je vrij kan of wil maken, bepaalt natuurlijk deze keuze. Wist je trouwens dat de Spaanse registratierechten op de doorverkoop van een bestaande woning gelijk zijn aan de Spaanse BTW op nieuwbouwwoningen, beide bedragen 10%.
Een woning kopen is net iets anders dan een brood gaan kopen. Dus raden we aan om met een vertrouwenspersoon, een gedegen makelaar te werken omdat hij/zij het beschikbaar aanbod door en door kent en je ook tijdens de bezichtigingsfase en het verdere verloop van de hele aankoopprocedure met raad en daad kan begeleiden en bijstaan. Je kan jouw makelaar vergelijken met een luchtverkeersleider die er voor zorgt dat alle betrokken partijen vlot en veilig kunnen boarden, opstijgen en landen.

FASE 2: beslissingsfase
Indien je kiest voor een woning in de doorverkoop is het zeer gebruikelijk dat je eerst een voorschot van 3.000€ of 6.000€ (aankoopprijs lager of hoger dan 100.000€) betaalt aan het kantoor van je makelaar om een bod te kunnen uitbrengen. Dit onderstreept namelijk de ernst van je bod naar de verkoper toe en wordt natuurlijk onmiddellijk terugbetaald indien je bod door de verkoper niet zou aanvaard worden. Indien je ineens de vraagprijs zou bieden, wordt je bod natuurlijk automatisch aanvaard en wordt er een reserveringscontract opgemaakt.
Bij nieuwbouwwoningen wordt er na je mondelinge bevestiging van aankoop ineens een reserveringscontract opgemaakt. Ook hier dient er dan onmiddellijk een bedrag van in principe
6.000€ overgemaakt te worden.

FASE 3: juridisch onderzoek en administratieve formaliteiten
Op het moment dat het reserveringscontract werd opgemaakt start de administratief juridische procedure van je aankoop. Het is zowiezo uiterst belangrijk om hiervoor een professionele Spaanse advocaat aan te stellen. Ook hier kan je makelaar jou adviseren. De administratief juridische procedure behelst een hele reeks van stappen in een sterk bureaucratische omgeving. Maar ook al zijn het veel verschillende stappen, deze stappen worden snel achter elkaar gezet. Zo kan de aankoopprocedure van een woning in de doorverkoop heel snel afgerond zijn, binnen de twee maanden is zeer gebruikelijk.
Als eerste stap van deze procedure zal je advocaat een privé koopcontract opstellen. Op het moment dat deze overeenkomst opgesteld wordt, dien je op korte termijn (binnen circa een maand) 10% van de koopsom te voldoen.
In tegenstelling tot de Belgische en Nederlandse notarissen komt een Spaanse notaris enkel bij het verlijden van de notariële akte (escritura) tussen. Een Spaanse notaris doet helemaal geen juridisch onderzoek om bijvoorbeeld na te gaan dat alle bouwvergunningen in orde zijn en dat er geen achterstallige betalingen en schulden zijn. Al dit werk doet je advocaat om te waarborgen dat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een voorbeeld: je advocaat zorgt er voor dat indien er een hypotheek op je aangekochte woning gevestigd staat, deze zeker wordt geannuleerd en dus in geen geval met de aangekochte woning naar je overgaat.
De advocaat regelt naast het juridische onderzoek ook een hele reeks praktische aspecten voor jou samen met je makelaar: heel concreet het aanvragen van je NIE nummer (elke eigenaar moet een eigen NIE nummer hebben), het openen van een Spaanse bankrekening, de overdracht van denutsvoorzieningen, het opvragen van offertes voor een woningverzekering,… .

FASE 4: after-sales
Op het moment dat de notariële akte verleden wordt in Spanje, krijg je in het notariskantoor een copia simple, i.e. een eerste voorlopige afschrift van de notariële akte (escritura).
Na het verlijden van de akte gebeurt de sleuteloverdracht en kan je beginnen te genieten van je droomwoning onder de Spaanse zon.
Achter de schermen zet je advocaat nog een aantal stappen zoals bijvoorbeeld de officiële registratie van je nieuwe woning op jouw naam in het Spaanse kadaster en de aangifte van de BTW (nieuwbouw) of Spaanse registratierechten. Na een aantal maanden krijg je via jouw advocaat of makelaar de originele escritura.


Wens je meer informatie over de verschillende stappen van het aankoopproces? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Gert.Reypens@kwspain.es

+34 618 468 000 (Whatsapp)


Share

Zijn gevonden woningen

Ontvang maandelijks nieuws, tips en updates over emigreren naar Spanje en de nieuwste woningen in ons portfolio.

WhatsApp