Gert Reypens team
Blog Blog

Blog

Modelo 210 - belasting op een eigendom in Spanje voor niet residenten

Modelo 210 - belasting op een eigendom in Spanje voor niet residenten
2 dec ·

Model 210: Wat is het?

Modelo 210 is een belasting op een eigendom van mensen die niet permanent in Spanje verblijven en die niet verhuren met een verhuurlicentie. Heb je bijvoorbeeld jouw Spaanse droom gerealiseerd met een gezellig appartement in Calpe waar je elk jaar gaat overwinteren voor een paar maanden? Dan moet je rekening houden met modelo 210.

In het Spaans wordt deze belasting ook wel ‘Impuesto sobre la renta de no residentes’ genoemd. Het is een belasting die wordt geïnd door de Spaanse staat op het belastbaar inkomen zoals een tweede woning die mensen verhuren voor extra inkomsten.

Model 210: Voor wie is het?

Wanneer je eigenaar bent van vastgoed in Spanje en er jaarlijks minder dan 183 dagen verblijft, ben je geen fiscale resident. Dat betekent dat je modelo 210 zal moeten invullen. Maar er zijn ook nog andere situaties waarbij je rekening moet houden met deze belasting.

Woon je zelf niet in Spanje maar verdien je er wel inkomsten en betaal je geen inkomstenbelasting? Ook dan ben je verplicht om modelo 210 in te dienen.

In andere instanties zoals werkzaam zijn in Spanje moet de modelo 210 ingevuld worden indien je niet in bezit bent van de Spaanse nationaliteit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij diplomaten of ambtenaren van een ander land.

Ook belangrijk om te weten is dat wanneer je samen met je partner eigenaar bent van hetzelfde vastgoed je beide aangifte moet doen voor 50%.

Modelo 210: Je aangifte invullen en indienen

Natuurlijk wil je ook weten hoe je formulier 210 van de Spaanse belastingdienst dan moet invullen. Het belangrijkste dat je moet weten, is dat je modelo 210 elk jaar opnieuw zelf moet aangeven en betalen. Je ontvangt geen uitnodiging, geen herinnering en zelfs geen aanslagbiljet.

De Spaanse fiscus contacteert je op geen enkele manier om aangifte te doen. De reden hiervoor is dat het om een draagschuld gaat, en geen haalschuld. Modelo 210 moet je dus elk jaar opnieuw op eigen initiatief aangeven, voor 31 december van dat jaar. Heel concreet nu in 2023 voor de periode dat je eigenaar was van een Spaanse woning in 2022.

Je kan formulier 210 op papier of online indienen. Wanneer je dit liever niet zelf doet, kan je dit ook laten doen door een gestor of administratiekantoor. Je vindt modelo 210 op de website van de Spaanse belastingdienst.

https://sede.agenciatributaria...

Ben je niet zeker welke gegevens je moet invullen? Neem dan een kijkje op het kadastraal attest. Dit kan je opvragen bij de dienst catastro van de gemeente waar je eigendom staat ingeschreven. Je vindt op dat attest ook het jaar van kadastrale revisie en de kadastrale waarde van zowel de grond als de bebouwing die je moet gebruiken om je aangifte in te vullen.

Stuur ons zeker een mailtje indien je verdere verduidelijking of info wenst. 

Share

Zijn gevonden woningen

Ontvang maandelijks nieuws, tips en updates over emigreren naar Spanje en de nieuwste woningen in ons portfolio.

WhatsApp